DILEMA: VAUČERJI ali ROČNA KONTROLA print@home VSTOPNIC ali ELEKTRONSKO SKENIRANJE in KONTROLA VSTOPA

Vstopnice, kupljene preko interneta so, enako kot vstopnice prodane na hišnih blagajnah, unikatno kodirane s črtno ali QR kodo. Tiste, ki so prodane na prodajnih mestih, so natisnjene na odlično zaščitenem papirju in se jih ne da ponarejati. Drugače je s print@home vstopnicami, ki so kupljene preko interneta. Takšne vstopnice je seveda možno kopirati oziroma ponovno natisniti. Kaj torej narediti, da zaradi nepoštenosti posameznikov ne bi utrpeli škode in izpada prihodka od prodanih vstopnic?


VAUČERJI
Najenostavnejša rešitev so seveda vaučerji. Z vaučerjem se bo obiskovalec prireditve zglasil na lokalni blagajni in ga zamenjal za vstopnice. Metoda je resnično preprosta in ne zahteva nobenih vlaganj v opremo, zato je zelo razširjena. Toda hkrati s tem je potrebno povedati, da za obiskovalce ni prijazna. Marsikdaj se namreč zgodi, da je za menjavo vaučerjev potrebno čakati v vrsti, kar ni prijazno do tistih, ki so se potrudili in kupili vstopnice preko spleta.


ROČNA KONTROLA print@home VSTOPNIC
Ob zaključku predprodaje, si organizator iz programa enostavno izpiše seznam print@home vstopnic, ki mu služi za ročno evidentiranje vstopnic, ki so že vstopile na prizorišče. Ta način deluje dobro in je uporaben dokler je število print@home vstopnic relativno majhno. Kaj pomeni majhno število vstopnic je nemogoče absolutno določiti. Za nekoga je neobvladljivo število že 50 print@home vstopnic, drugim ne predstavlja problema niti sto ali dvesto print@home vstopnic. Tudi ta metoda je enostavna in ne zahteva vlaganj v opremo, zato je priljubljena pri organizatorjih dogodkov na prizoriščih s kapaciteto do 200 obiskovalcev.


AVTOMATSKA VALIDACIJA VSTOPNIC IN KONTROLA VSTOPA OBISKOVALCEV


S PAMETNIM TELEFONOM
Za elektronsko skeniranje vstopnic je potreben Android pametni mobilni telefon z naloženo namensko aplikacijo DRAGON ACS Monitor. Vstopnice se skenirajo s kamero na telefonu, kateri mora biti povezan z internetom. Ta priročna rešitev sicer ne more enakovredno nadomestiti profesionalnega sistema kontrole vstopa, a na manjših prizoriščih je uporabna, predvsem pa je veliko cenejša od profesionalnega sistema. Več o tej rešitvi si lahko preberete na povezavi http://www.dragonticketing.com/kontrola-vstopa-in-preverjanje-vstopnic-s-pametnim-telefonom/, kjer je na voljo tudi krajši posnetek skeniranja.


Z NAMENSKO PROFESIONALNO OPREMO
Nabava ali najam profesionalne namenske opreme za elektronsko skeniranje vstopnic je edina celovita rešitev, ki v celoti preprečuje malverzacije z vstopnicami, morebitni poskusi pa so v naprej obsojeni na neuspeh. Edina hiba tega sistema je cena. Takšno je vsaj menenje organizatorjev. Pa je res tako? Najbolje, da izračunamo.


Cena profesionalne ročne naprave za skeniranje vstopnic je okoli 1.500 EUR. Pri ceni 10 EUR na vstopnico, je nabavna vrednost ene namenske profesionalne naprave za skeniranje in validacijo vstopnic torej enaka vrednosti 150 prodanih vstopnic. Recimo, da nekdo organizira 10 dogodkov na leto, na vsakega pa pride v povprečju 500 obiskovalcev. Na letnem nivoju je to 5.000 prodanih vstopnic, 150 vstopnic pa je le pičle 3% letne prodaje vstopnic. Razjasnimo si, kaj to v resnici pomeni. To pomeni tri neveljavne vstopnice na vsakih 100 obiskovalcev! Verjetno je povsem jasno, da je tako majhno število vstopnic praktično nemogoče odkriti, če nadzor nad vstopnicami ni podprt s sodobno tehnologijo. Ta računica pokaže seveda povsem drugačno sliko in postavi na glavo trditev, da je takšen sistem zelo drag.


Na dlani je, da se vložek v napravo zelo hitro povrne, elektronska validacija vstopnic in kontrola vstopa pa prinašata dodano vrednost tako organizatorju, kot tudi obiskovalcem, ki lahko s svojimi print@home vstopnicami brez čakanja vstopajo direktno na prizorišče.


Ekipa Mojekarte.si, april 2016