S CRVENO JABUKO V VESELI DECEMBER!

  • Hinzugefügt 16.11.2011 um 11:57
S CRVENO JABUKO V VESELI DECEMBER!
Ko se bo nekega dne izbiral najbolj romantičen bend, odločitev ne bo težka. V 25. letih je Crvena jabuka na svojih dvanajstih studijskih albumih posnela več kot 100 pesmi, katerih skupna rdeča nit je – ljubezen. A prav ljubezen je skrivnost dolgovečnosti fantov iz Sarajeva, ki so se davnega leta 1985 odločili posneti svoj prvi album.

Dražen Ričl (vokal, kitara), Aljoša Buha (bas), Dražen Žerić (klaviature), Darko Jelčić (bobni) in Zlatko Arslanagić (kitara), so že posneli prve skladbe, a kot pravi legenda, se nikakor niso mogli dogovoriti, kako naj bi se bend imenoval – vse dotlej, dokler ni nekdo v studio slučajno prinesel rdečega jabolka. Že prvi album z vrsto hitov kot so »Dirlija«, »Bježi kišo s prozora« ali »S tvojih usana«, je izdal takratni Jugoton, sedaj Croatia Records. Sodelovanje Crvene jabuke s to produkcijsko hišo traja že celih 25 let, Davor Papić pa je kot oblikovalec skupine že od prvega albuma dalje, saj je avtor ovitkov večine njihovih izdaj.

Sledila je evforija in prva velika turneja skupine, a fantje so polni emocij in energije že ustvarjali pesmi za svoj novi album. Prvi veliki koncert Crvene jabuke je na žalost zasenčila tragedija, v kateri sta umrla pevec Dražen Ričl in basist Aljoša Buha. Preostali trije člani so leta 1987 posneli drugi album »Za sve ove godine«, ki so ga posvetili umrlima prijateljema.

Vse do leta 1988 se člani Crvene jabuke niso medijsko pojavljali, nato pa so izdali album »Sanjati«. Dražen Žerić – Žera je postal pevec skupine, njen stalni član pa priznani glasbenik in producent Nikša Bratoš. Z uspešno prodajo in spremljajočo turnejo je tretji album iz Crvene jabuke ustvaril eno od vodilnih pop-rock skupin, katere blišč tudi danes ni nič manjši.

»Tamo gdje ljubav počinje«, njihov četrti album, je bil izdan leta 1989, istega leta pa so Crvena jabuka izdala tudi svoj prvi live album »Uzmi me kad hoćeš ti«.

Peti studijski album »Nekako s proljeća« se pojavi na tržišču leta 1991. Razen dueta Žere in Kemala Montena, je velik hit postala priredba znane dalmatinske pesmi »Da nije ljubavi«. Vse načrte v zvezi s turnejo in delovanjem benda je prekinila vojna.

Zlatko Arslanagić, ustanovni član in duhovni vodja skupine, je leta 1993 odšel v London, Dražen Žerić in Darko Jelčić pa v Zagreb. Istega leta je izšla kompilacija uspešnic »Ima nešto od srca do srca«.

Glavna avtorja na naslednjem albumu Crvene jabuke sta bila Zlatan Fazlić in Saša Lošić (Plavi orkestar), ki je skupaj z Žero zapel pesem »Bijeli božič«. Album z naslovom »U tvojim očima« je bil izdan v začetku leta 1996. Na njem je tudi velika uspešnica »Vraćam se tebi, seko«, ki jo je skupaj z Žero odpel popularni Alen Vitasović.

Na sedmem albumu »Svijet je lopta šarena« so razen naslovne skladbe tudi hiti »Vjetar« in »Stižu me sjećanja«. Sledi prva velika ameriška turneja in prvi unplugged album »Riznica sjećanja«, objavljen leta 1999.

»Sve što sanjam« je naslov CD-ja, objavljenega leta 2000. Na njem se kot avtorji izmenjujejo Zlatan Fazlić, Dino Šaran in Miroslav Rus. Rezultati tega sodelovanja so med drugim tudi nove uspešnice »Neka gore svjetovi«, »Niko nije lud da spava«, »Ti si lijepa« in »Anđeli«.

Pesmi »Tvojim željama vođen«, »Principessa« in »Došla od Boga« so najbolj poslušane skladbe z albuma »Tvojim željama vođen«, ki je izšel leta 2002. Tri leta pozneje Crvena jabuka izda nov album »Oprosti što je ljubavna«, z vrsto novih hitov, od katerih še prav posebno izstopajo pesmi »Dobro neka svira« in »Ti mi dušu uzimaš«.

»Oči boje srne«, priredba Arsenove pesmi na besedilo Tina Ujevića, »Odlazak (Tamo da putujem)« in »Duj, duj«, so samo nekateri od hitov na albumu »Duša Sarajeva«, ki so ga Crvena jabuka izdala leta 2007.

Dvanajsti in za zdaj zadnji studijski album prinaša vesel mega hit, pesem »jazz. Ba« in mnogo drugih, ki samo potrjujejo kvalitete večne Crvene jabuke.

Jubilejno leto 2010, v katerem so Crvena jabuka praznovala 25 let delovanja, se je začelo z izdajo knjige o skupini, v kompletu s štirimi CD-ji, pod skupnim naslovom »Da nije ljubavi«. Na novo je posnetih devet skladb, nekatere že znane v novem aranžmaju, nekatere pa še niso bile slišane v izvedbi Crvene jabuke. Promocijski singl te jubilejne izdaje je skladba »Balada«, ki že osvaja prva mesta hrvaških glasbenih lestvic. Crvena jabuka tudi po 26-ih letih ostajajo to, kar so od prvega dne svojega delovanja – najbolj romantična skupina s skladbami, ki trajajo večno. Sicer pa, vidimo se na koncertu v Cvetličarni 7. 12. 2011!

Cena vstopnic:
Predprodaja: 23,00 EUR
Na dan koncerta: 26,00 EUR

Nakup vstopnic