Nova nemška študija kaže, da je odpiranje kulturnih ustanov možno

Nova študija iz Nemčije kaže, da so dvorane kulturnih ustanov ob polovični zasedenosti celotne kapacitete varne za Covid-19, če so le dobro prezračevane.

Koncertna dvorana v Dortmundu je v sodelovanju z znanstvenoraziskovalno inštitucijo Fraunhofer Society raziskala prostorsko širjenje aerosolov in CO2 v luči tveganja občinstva za okužbo ob obisku koncertne dvorane ali gledališča. Študija, ki je potekala novembra 2020, je pokazala, da je bilo v koncertni dvorani tveganje za okužbo s COVID-19 zaradi dihanja in pogovora med obiskovalci izredno majhno. Raphael von Hoensbroch, direktor koncertne dvorane v Dortmundu, pravi: “Najboljši program pomoči, ki ga lahko zdaj vzpostavimo, je, da umetnikom znova omogočimo prihod na oder – to pomeni, da se ponovno odprejo koncertne dvorane in gledališča. Mnogi programi pomoči, ki jih je vzpostavila država, namreč ne dosežejo prizadetih.”

Obsežni testi, v katere so bili vključeni zaposleni in glasbeniki Dortmundske filharmonije, so potekali v dvorani in preddverju prizorišča. Ugotovljeno je bilo, da je centralni prezračevalni sistem dvorane v kombinaciji z maskami, ki jih je nosilo občinstvo, močno zmanjšal onesnaženost aerosola in CO2. Študija ugotavlja, da bi te ugotovitve lahko uporabili tudi na drugih prizoriščih, če bi lahko zagotovili primerljivo učinkovit prezračevalni sistem. “Koncertna dvorana ne more sprožiti nadbrodnega dogodka z obstoječim konceptom prezračevanja, kar bi zahtevalo popolno izmenjavo zraka z zunanjim zrakom vsakih 20 minut,” so zapisali na spletni strani koncertne dvorane.

Raziskovalci so tudi ugotovili, da polna zasedenost kapacitete dvorane med pandemijo ni nekaj povsem nepredstavljivega, vendar je potrebno upoštevati tudi kapacitete dostopnih poti, vključno z vhodi in hodniki, zato se kljub vsemu priporoča polovična zasedenost. Pri razporedu sedenja se svetuje “vzorec šahovnice”, kar zagotavlja socialno distanciranje in omogoči obiskovalcem, da po zasedbi svojega sedeža odstranijo masko.

Isabell Pfeiffer-Poengsen, ministrica za kulturo in znanost dežele Severno Porenje-Vestfalija, študijo sicer označuje kot “pomemben korak”, vendar morajo kulturne ustanove v regiji še vedno ostati zaprte. Dodala je: “Pomembno je ustvariti perspektive in načrtovati varnost za čas, ki bo sledil popolnemu zaprtju.”

Tiskovni predstavnik koncertne dvorane je po poročanju Classic FM dejal: “Takoj, ko bodo to dovoljevale razmere, bi morale biti kulturne ustanove ponovno odprte na podlagi znanstvenih dejstev ter ob upoštevanju lokalnih razmer.”

Nova študija je sledila prejšnji nemški študiji, ki je bila izvedena avgusta, in je pokazala, da koncerti v zaprtih prostorih predstavljajo “nizko do zelo nizko” tveganje, da se obiskovalci okužijo s Covid-19, če vsi upoštevajo priporočila in ukrepe. Poskus, ki je del projekta z imenom Restart-19, ki ga vodi Univerzitetni medicinski center v nemškem mestu Halle (Saale), je prav tako ugotovil, da je možnost za prenos nizka, dokler udeleženci upoštevajo priporočene higienske postopke ter se ob tem zagotavlja dobro prezračevanje in omejitev števila obiskovalcev.

vir The ticketing Business