Pet tisoč španskih ljubiteljev indie-pop zvrst končno na koncertu!

Na prizorišču s kapaciteto 17.000 obiskovalcev v barcelonskem Palau Sant Jordi, je v soboto 27. marca 2021 pred zamaskirano množico nastopila popularna španska zasedba Love of Lesbian. Pet tisoč španskih ljubiteljev indie-pop zvrsti se je udeležilo koncerta, na katerem ni bila zahtevana in se ni prakticirala socialna distanca med udeleženci, so pa obiskovalci morali predložiti negativni antigenski test na Covid-19 ter nositi visokokakovostne maske za obraz, ki so jih zagotovili organizatorji dogodka. Vstopnice za razprodano predstavo so znašale med 23 in 28 EUR, kar je vključevalo stroške antigenskega testa na Covid-19 in maske, ki so bile na voljo na prizorišču.

Kupci vstopnic so morali opraviti antigenski test na eni od treh za to predvidenih lokacij v mestu, negativni rezultat testa pa jim je zagotovil udeležbo ter neovirano gibanje in mešanje z drugimi udeženci koncerta brez vsakršnih omejitev. O rezultatih testa so bili ljubitelji skupine Love od Lesbian obveščeni preko svoji mobilnih telefonov, negativni pa so prejeli kodo, s katero so potrdili že kupljene vstopnice. Organizatorji dogodka so še pred pričetkom prodaje vstopnic pozvali osebe s srčnimi boleznimi, rakastimi obolenji in tiste, ki so bili v zadnjih tednih v stiku z okuženim za Covid-19, da ne sodelujejo na tem dogodku.

Cilj dogodka je preizkušanje učinkovitosti strategije pri preprečevanju izbruhov na prihodnjih kulturnih dogodkih, po navedbah organizatorjev pa je bil koncert v Barceloni največji komercialni dogodek v Evropi, odkar se je pred dobrim letom dni začela pandemija.

Dovoljene za izvedbo dogodka so dale španske zdravstvene oblasti, podprli pa so ga strokovnjaki barcelonske fundacije The Fight AIDS and Infectious Diseases, ki je lani decembra že organizirala podobno študijo na manjšem koncertu s 500 udeleženci.

Udeleženci koncerta lahko ekipo vod vodstvom virologa dr. Borisa Revolla Barrige, katera sodeluje pri oblikovanju zdravstvenih protokolov obvestijo, če v enem tednu od izvedbe dogodka opazijo pri sebi zdravstvene spremembe, ki bi kazale na okužbo s Covid-19. Zbrani rezultati bodo analizirani in primerjani s stopnjo okužb med širšo populacijo, da se na ta način ugotovi, ali je neovirano mešanje med udeleženci koncerta vzrok za okužbo.

vir: The Ticketing Business News, 31. marec 2021