GORAN BARE & MAJKE PREDSTAVLJAJO NOVI ALBUM »TEŠKE BOJE« V CVETLIČARNI!

  • Vpisana dne 22.11.2011 ob 09:01
GORAN BARE & MAJKE PREDSTAVLJAJO NOVI ALBUM »TEŠKE BOJE« V CVETLIČARNI!
Na albumu »Teške boje« se nahaja deset novih pesmi. Poleg istoimenega singla, za katerega so že posneli videospot, so tu še pesmi »Život je osječaj«, »Ja nisam tvoj«, »Divlji svijet«, »Nestvaran san« in druge, ki jih je vse podpisal Goran Bare, za glasbo pa sta zaslužna Damir Trkulj Šiljo in Zoran Čalić. Avtor vrhunskega videospota je Žare Batinović, ki ga poznamo tudi po spotih za izvajalce, kot so Oliver Dragojević, Gibonni, TBF in drugi. Tudi režiser trdi, da je to doslej njegov najboljši videospot, zaradi svoje kontroverznosti pa je požel že številne reakcije, a to ne spodbija dejstva, da gre za resnično dovršen videoizdelek.

Z novim albumom »Teške boje« se Goran Bare in Majke vračajo k prvinskemu polnokrvnemu rock'n'roll punk garažnemu rocku, ki ga pomnimo še iz začetkov skupine, zanj pa je zalužna »nova« postava skupine: Zoran Čalić (kitara), Damir Trkulj Šiljo (kitara), Damir Šomen (bobni), Mario Rašić (bas kitara) in Viktor Lipić - Lipa (klaviature).

MAJKE – BIOGRAFIJA:

Skupino sta leta 1984 ustanovila pevec Goran Bare in basist Nedjeljko Ivković –Kilmister, kasneje so se jima pridružili še kitarist Ivica Duspara, bobnar Željko Mikulić – Korozija, ter solo kitarist Marin Pokrovac. Njihovi vzorniki so bile skupine kot so Flamin Groovies, MC5, The Stooges ter Steppenwolf. Prvi demo posnetek pesmi »Iz sve snage« so predvajali na zagrebškem radiu 101 in v tem času so tudi začeli nastopati po zagrebških in beograjskih klubih.

Na enem izmed nastopov v zagrebškem Lapidariju so spoznali založnika Zdenka Franjića in v dveh dnevih posneli 14 pesmi. Te so bile izdane na njihovem t.i. nultem albumu z naslovom »Slušaj najglasnije«, ki so ga tako kritiki kot tudi publika odlično sprejeli. Ravno v času njihovega vzpona so v prometni nesreči izgubili dobre prijatelje –  kitarista Marina, Pavla Papa ter Gorana Matoševića, kar jih je za nekaj časa zaustavilo pri njihovem ustvarjanju.

Nastopi so se vrstili, eden izmed najpomembnejših pa je bil nastop, oz. zmaga na ljubljanskem festivalu Novi rock, ki jim je prinesla veliko medijsko pozornost.
Leta 1990 so pod okriljem založbe Search & Enjoy izdali LP z naslovom »Razum i bezumlje«, ki je bil med kritiki dobro sprejet. Bare se je istočasno ukvarjal s solo projektom, imenovanim Hali Gali Halid, ki je bil parodija na pevca Halida Bešlića in Halida Muslimovića, ter izdal album z naslovom »Vo-zdra«. Kmalu zatem so se člani Majk zaradi vojne za nekaj časa razšli.

Leta 1992 so se ponovno zbrali, vendar v novi postavi. Baretu in Koroziji sta se pridružila kitarista Zoran Čalić ter Jurica Nižić, leto kasneje pa so pod okriljem založbe T.R.I.P. (današnja Croatia Records) izdali svoj drugi uspešen album z naslovom »Razdor«. Za prvo pesem s te plošče »Krvarim od dosade« so posneli tudi videospot.

Kljub številnim nastopom so leta 1994 uspeli posneti album »Milost«, za katerega je večino besedil napisal Bare. Posneli so videospot za pesem »Ja sam budučnost«, kmalu zatem pa se je Korozija odločil za selitev v Ameriko.

Po enoletnem premoru, leta 1995, se je Baretu in Zoranu pridružil kitarist Kruno Domačinović, za bobne pa je sedel Čaka. Po hudi osebni tragediji je tudi Bare nekaj časa razmišljal o odhodu, in skupina je mirovala vse do leta 1996, ko so se odločili da posnamejo nov, zopet odličen album z naslovom »Vrijeme je da se krene«. Poleg albuma pa so posneli videospote za pesmi »Mene ne zanima« (zanj so prejeli nagrado Porin), »Odvedi me« in »A ti još plačeš«.

Po več kot desetletnem pojavljanju na sceni se je založba Jabukaton leta 1997 odločila, da izda njihov live album z naslovom »Život, uživo«, ki so ga posneli v mali dvorani zagrebškega Doma sportova.

V letu 1998 so v Čakovcu osvojili dve nagradi Crna mačka v kategorijah za najboljšo rock skupino preteklega leta, ter za najboljši live nastop. Sodelovali so tudi pri plesno – gledališčni predstavi »Rock + roll« avtorja Emila Matešića in njegove plesne skupine Stereo, za katero so posneli glasbo.

Svoj naslednji album »Put do srca sunca« so snemali v Ljubljani, izšel pa je leta 1998. Za naslovnico tega albuma je oblikovalska skupina Božesačuvaj prislužila še eno nagrado Crna mačka. Med promocijsko turnejo tega albuma je imel Bare nekaj zdravstvenih težav a se je kljub temu kasneje odločil, da bodo nadaljevali z ustvarjanjem novih uspešnic. Zoranovo mesto je zasedel Berislav Blažević – Bero, član takratne skupine Parni valjak, za bobne pa je sedel Tomas, ki je bil član skupin Anestezija ter Divlje jagode. V tej postavi so igrali vse do leta 2002, ko so na festivalu Zagreb gori odigrali enega izmed svojih zadnjih koncertov.

Bare je nadaljeval s solo kariero in s spremljevalno skupino Plaćenici leta 2001 izdal uspešen album z naslovom »Izgubljen i nađen«, leta 2003 pa mu je sledil še album »7«. V svoj tretji solo album, ki je izšel leta 2006, je Bare vložil svoje srce ter ga zato tudi poimenoval »Srce«.

Po naključju sta se proti koncu leta 2006 Bare in Zoran ponovno našla in po nekaj srečanjih sta se odločila za ponovno obuditev skupine. Z velikim veseljem so se jima pridružili še basist Kilmister, kitarista Kruno in Zoran, ter na bobnih Alan Tibljaš. Aprila leta 2008 pa je skupina posnela koncert v Tvornici v Zagrebu, iz materiala pa je nastal dvojni cd izdelek – »Majke Unplugged« … Ostalo pa je nova zgodovina, ki se ravnokar piše.

Nakup