KONCERT MI2 V LJUBLJANSKI CVETLIČARNI!

  • Vpisana dne 24.11.2011 ob 12:40
KONCERT MI2 V LJUBLJANSKI CVETLIČARNI!
Glasbena skupina Mi2 v nasprotju s prepričanjem večine šteje pet članov, od katerih so štirje rodom iz majhnega podeželskega kraja Rogatca, vzniklega na stičišču Haloz in Kozjanskega, eden pa iz Šmarja pri Jelšah. Danes razpeti na transverzali od Ljubljane do Maribora se na svojih rednih in ustvarjalnih vajah dobivajo v Celju oz. v gorci pri Podčetrtku, v kateri imajo svoje svetišče in kjer je nastalo večino materiala iz šestih samostojnih albumov, ki so jih objavili v svoji dosedanji karieri. Sicer pa sta zasedbo Mi2v letu 1995 kot duet ustanovila Jernej Dirnbek in Robert Firer Fiki, in jo preko prvoizdane skladbe in istoimenskega albuma ( Črtica) uspešno predstavila javnosti. Po nekaj nastopih na dogodkih revijskega tipa, gostovanjih v glasbenih TV in radijskih oddajah, so se jima pridužili do takrat neuradni član Egon Herman – Srajca (kitara), Vojko Hlupić (bas) in Vanja Janež (bobni). Največji uspeh te zasedbe, ki je dobro leto dni koncertirala skupaj, je gotovo prvi nastop na festivalu Rock Otočec leta 1998.

Kmalu zatem je s Fikijevim odhodom v drugi polovici leta 1998 postava razpadla, Egon in Jernej pa sta k sodelovanju prepričala Toneta Kregarja Tonča (vokal) in Roberta Novaka Flika (bas). Za bobne je sedel Matjaž Sabolek Tiža, ki ga je čez dobrega pol leta zamenjal sedanji bobnar Igor Peter Orač Mali. Ta zasedba se je prvič okarakterizirala kot skupina Mi2, to je skupina enakovrednih članov, zašla v bolj rockerske vode in začela skupaj ustvarjati material za nove izdaje.

Če se je zasedba Mi2 na slovensko glasbeno sceno prebila s skladbo Črtica (1996) in tam utrdila svojo prisotnost s skladbo Teta Estera (album Čudo tehnike 1999), potem gre seriji uspešnic iz njihovega tretjega albuma (Album leta 2000) zasluga, da so bili fantje prepoznani in sprejeti ne veliki koncertni oder kot čvrsta rokenrol zasedba. To so bile skladbe Pojdi z menoj v tolice, Pa si šla, Oda gudeki, Ljubezen pod topoli, Najrajši sn pa s teboj pil, s katerimi je bend postal stalni gost open air festivalov, študentskih žurov in petkovega (rockerskega) večera ljudskih veselic. Mi2 odlikujejo energični in duhoviti živi nastopi, sčasoma pa so pridobili tudi potrebno mero uigranosti, glasbenega znanja ter drugih potrebnih veščin, da je obisk njihovih špilov vse prej kot dolgočasen. Čeprav nikoli čisto v ospredju slovenske glasbene stvarnosti, niso ves ta čas stopali niti prav daleč od njega.

Po pozicioniranju v prvih letih delovanja zasedbe (1996 – 2001) sledi obdobje objavljanja uspešnih albumov in skladb. V letu 2002 Mi2 izdajo Dečke s Sotle, na katerem se poleg njihove doslej največkrat predvajane skladbe Samo tebe te imam nahajata še uspešnici Odhajaš in Ko bil sn še mali pizdun. Prislužijo si nominacijo na Slovenskem radijskem festivalu, istega leta pa pri založbi Filter izide knjižica z izborom besedil (avtorjev Toneta Kregarja in Jerneja Dirnbeka), ki jo odsihmal občasno predstavljata na takoimenovanih literarno-glasbenih večerih.

Sledi obdobje številnih koncertov – Mi2 opravijo letno med 40 – 50 nastopov, o pavzi pa ne razmišljajo niti v času priprav in snemanja novih izdaj. V letu 2006 izdajo album Dobrodošli na dvor, ki ga napovejo s skladbo Sveta Margareta. Vrhove lestvic osvojijo še Zbudi me za 1. maj, Ti nisi ta ter priredba Indexov Sve ove godine. Predvsem po zaslugi slednje Mi2 prvič pogledajo čez mejo – kot gostje Lačnega Franza nastopijo na koncertih v Zagrebu in Beogradu, povabljeni pa so tudi na koncert v počastitev 40-letnice skupine Indexi v Sarajevo. Album Dobrodošli na dvor kot prvi pri nas ponudijo po proizvodni ceni (2,5 eur), s čemer si prislužijo veliko simpatij med svojimi poslušalci in ga prodajo v svoji največji nakladi doslej.

Album Rokenrol, ki ga Mi2 izdajo ob 15 letnici svojega delovanja, v letu 2010, predstavlja krono njihovega glasbenega ustvarjanja. Javnosti z njega predstavijo kar 10 različnih singlov, največ uspeha med njimi pa požanjeta uspešnici Štajersko nebo in Sladka kot med. Na odru se jim pridruži kitarist Boštjan Imenšek, ki je v preteklo že vskočil kot zamenjava Egona.  V istem letu pri Založbi Litera objavijo njihovo Biografijo in Pesmarico, ob koncu leta pa se odpravijo na svojo prvo samostojno turnejo, v okviru katere obiščejo Maribor, Celje, Ljubljano in Podčetrtek. Nastopi potrdijo, da je Mi2 zasedba, ki je sposobna pripraviti zanimiv celovečerni program ter na njega pritegniti veliko število poslušalcev, saj so koncerti praktično razprodani.

V letu 2011 se Mi2 že drugič odzovejo povabilu Jureta Longyke za nastop v oddaji Izštekani. Skupaj tako spravijo tudi akustično izvedbo nastopa, v kateri občasno nastopajo po klubih in drugih manjših koncertnih prizoriščih. Kmalu zatem pa se zopet snidejo v gorci, kjer nadaljujejo svojo ustvarjalno glasbeno pot.