Slovenske vinske zgodbe
- 10,00 EUR 10
- Processing costs fee per ticket is 1 EUR. Tax is included.
- Responsible organizer and seller
Cankarjev dom- Prešernova cesta 10, 1000 Ljubljana
- +386 (0)1 2417 300
- [email protected]
- www.cd-cc.si
Starobriška vinifikacija rebule in pokalice
Prireja: Vinska družba Slovenije
Čeprav se rebula najde tudi v sosedni Italiji, Grčiji, ZDA in prav gotovo še kje, jo zaradi udomačenosti pri nas, zaradi izjemne prilagojenosti našim podnebnim in talnim razmeram, imamo za avtohtono briško sorto. Obstojajo viri, ki pravijo, da je iz Višnjevika, a tolikšna natančnost niti ni potrebna. Da je pokalca v bistvu rdeča varianta rumene rebule pa najbolje vedo prav Brici. Nad zadružno kletjo na Dobrovem v Brdih je namreč kolekcijski nasad devetindvajsetih starih vinskih sort in med vsemi je le ena rdeča: pokalca. Degustacija bo najbolje pokazala kako zelo drugače poteka vinifikacija rebule dandanes in kako je nekoč. Če so vinarji v preteklosti dopustili bolj oksidativno ravnanje z grozdjem in moštom, so sedaj skrbnejši pri ohranjanju sortnih značilnosti, zato se vina odlikujejo s primarnimi aromami, ki izhajajo iz povsem zdrave jagodne kožice. Ker se prav nič ne bo prikrivalo bodo udeleženci sami zlahka spoznali, da toliko zdravega in dobrega vina, kot ga je na voljo zdaj, v preteklosti prav gotovo nismo imeli.
Degustacijo s komentarji pod okriljem Vinske družbe Slovenije bosta vodila Darinko Ribolica in Dušan Brejc.
Prireja: Vinska družba Slovenije
Čeprav se rebula najde tudi v sosedni Italiji, Grčiji, ZDA in prav gotovo še kje, jo zaradi udomačenosti pri nas, zaradi izjemne prilagojenosti našim podnebnim in talnim razmeram, imamo za avtohtono briško sorto. Obstojajo viri, ki pravijo, da je iz Višnjevika, a tolikšna natančnost niti ni potrebna. Da je pokalca v bistvu rdeča varianta rumene rebule pa najbolje vedo prav Brici. Nad zadružno kletjo na Dobrovem v Brdih je namreč kolekcijski nasad devetindvajsetih starih vinskih sort in med vsemi je le ena rdeča: pokalca. Degustacija bo najbolje pokazala kako zelo drugače poteka vinifikacija rebule dandanes in kako je nekoč. Če so vinarji v preteklosti dopustili bolj oksidativno ravnanje z grozdjem in moštom, so sedaj skrbnejši pri ohranjanju sortnih značilnosti, zato se vina odlikujejo s primarnimi aromami, ki izhajajo iz povsem zdrave jagodne kožice. Ker se prav nič ne bo prikrivalo bodo udeleženci sami zlahka spoznali, da toliko zdravega in dobrega vina, kot ga je na voljo zdaj, v preteklosti prav gotovo nismo imeli.
Degustacijo s komentarji pod okriljem Vinske družbe Slovenije bosta vodila Darinko Ribolica in Dušan Brejc.